Personkryssen till riksdagen är inte räknade ännu. De redovisas senare i veckan, antagligen på onsdag eller torsdag. Men redan nu kan vi säga hur det har gått för några av Cannabiskryssets kandidater baserat på mandatfördelningen för partierna i olika valkretsar.

Nu är den exakta mandatfördelningen iofs inte helt färdig ännu den heller, men de preliminära siffrorna finns, och de är tillräckligt pålitliga för att vi ska tro på dem när det gäller Cannabiskryssets kandidater.

3 kandidater kommer komma in i riksdagen

De är:

  • Magnus Ek (C) i Östergötlands läns valkrets. Magnus Ek, som är ordförande för Centerns ungdomsförbund CUF, står på plats 1 på Centerpartiets lista i Östergötland. Där tog C ett mandat, och det finns inget skäl att tro att någon annan kandidat har fått fler kryss än Magnus Ek, så han kommer in i riksdagen.
  • Johanna Jönsson (C) i Stockholms kommuns valkrets står på plats nummer 3, och Centern tog 3 mandat, så även hon lär komma in utan problem.
  • Joar Forssell (L) i Stockholms läns valkrets, ordförande för Liberalernas ungdomsförbund LUF, kommer också komma in, eftersom Liberalerna tog tillräckligt många mandat i Stockholm. Liberalerna kör med samma lista i både Stockholms kommun och Stockholms län (som är två olika valkretsar), och Joar Forssell står på plats nummer 6 på den listan. I valet 2014 tog Liberalerna 6 mandat tillsammans i Stockholms kommun och län, så hade de tappat ett eller fler mandat skulle Joar Forssell varit beroende av kryss för att komma in i riksdagen. Men Liberalerna behöll alla 6 mandaten, så därmed är Joar Forssell klar för riksdagen även utan kryss.

7 kandidater är ute ur leken

…eftersom deras parti inte tog något mandat i den valkrets där de ställer upp. I och med det spelar det ingen roll hur många kryss de eventuellt får, för kryssen räknas bara per valkrets, och när partiet inte får något mandat i valkretsen blir det förstås ingen som kommer in. De kandidater som vi tyvärr redan nu kan säga är ute ur leken är:

Som framgår av listan är det 1 kandidat från MP och 6 kandidater från L som ställde upp i valkretsar där deras parti inte tog något mandat. Att det blev så är inte så konstigt. Ett parti som tar 4,0% får 14 mandat, och det finns 29 valkretsar, så partier i närheten av 4%-spärren blir utan mandat i ungefär hälften av valkretsarna.

Cannabiskrysset hade 13 kandidater från L, så det är statistiskt sett vad man skulle förvänta sig, att ungefär hälften av dem kom från valkretsar där Liberalerna inte fick något mandat.

Lite extra tråkigt är det att Liberalerna inte tog något mandat i Kalmar, där Björn Brändewall (L) var Cannabiskryssets kandidat. Björn Brändewall fick en hel del media när politiker från andra partier hoppade på honom för att han gick ut med sin åsikt i narkotikafrågan, och Björn Brändewall besvarade kritiken på ett föredömligt bra sätt. Det skulle ha varit roligt om han hade fått komma in i riksdagen. Men å andra sidan tog Liberalerna (som då hette Folkpartiet) inget mandat i Kalmar i valet 2014 heller, så det var inte en fullständig överraskning.

Tråkigt är också att Anders Schröder (MP) åker ur riksdagen. Han har varit ledamot under mandatperioden som slutar nu, och han har varit aktiv och pådrivande för en reformerad narkotikapolitik. Men Gävleborgsmandatet för MP satt väldigt löst, så i och med att MP backade ganska ordentligt i hela landet var det ingen överraskning att de inte fick något mandat i Gävleborg.

Och tråkigt är det förstås att 5 av de övriga kandidaterna från Liberalerna inte heller kommer ta plats i riksdagen den här gången.

Men även om vi kan säga redan nu att de här 7 kandidaterna inte kommer in, vill Cannabiskrysset rikta ett stort tack till dem för att de vågat stå upp för en modern och human narkotikapolitik, som räddar liv och minskar skadorna. Ni har gjort en betydelsefull insats för att bryta tabut bara genom att ställa upp som kandidater!

21 kandidater får vi se hur det går för

Cannabiskrysset hade totalt 31 kandidater fördelade på de 29 valkretsarna, så med 3 inne och 7 ute återstår 21. Hur det har gått för dem får vi se när personkryssen redovisas, troligen framåt onsdag eller torsdag den här veckan.

Spänningen är olidlig! 😉

Kalkylark med resultatet för Cannabiskryssets kandiater (hittills)