Vill du bli aktivist och göra något konkret för att legalisera cannabis?

Prata med dina kompisar och berätta att Cannabiskrysset finns! Det är både det enklaste och det viktigaste du kan göra för att kampanjen ska lyckas, och vi ska ha en chans att få cannabis legaliserat. Budskapet är jätteenkelt:

  • ”Gå till Cannabiskrysset.org och se vem du kan rösta på för att legalisera cannabis!” och
  • ”Sprid det här vidare till alla du känner!”

Prata i första hand med kompisar som du vet redan tycker som vi. Du behöver inte lägga energi på att övertyga någon om varför det vore bra att legalisera cannabis. De som fortfarande tror att hot, straff och poliser är rätt väg får fortsätta tro det. Den här kampanjen är till för att vi som vill legalisera cannabis ska kunna göra vår röst hörd i valet, på enklast och effektivast sätt.

Om någorlunda många av oss som redan är för legalisering av cannabis kryssar de bra riksdagskandidaterna, då räcker det. Då kan vi få in våra kandidater i riksdagen, och då kan det börja hända saker ganska fort efter valet. Men ska det hända, måste tillräckligt många cannabisvänliga väljare få höra talas om kampanjen innan de lägger sin röst i valurnan.

Och att höra det från någon man känner är det allra effektivaste sättet, vare sig det är på fikarasten på jobbet, över en öl på kvällen eller på nätet via de sociala medier som du redan följer.

glada bladet

Vill du göra något mer? Gör det!

Har du redan pratat med alla du känner, och vill göra någonting mer för att sprida ordet om Cannabiskrysset? Gör det i så fall!

Det finns ingen att fråga om lov, så det finns ingen som kan säga nej. Har du en idé som du tror skulle vara bra för Cannabiskrysset, då är den säkert det. Bara kör igång!

Det finns ingen som kan veta på förhand vilka idéer som flyger och vilka som inte gör det, så enda sättet att få reda på det är att prova. Misslyckas en viss idé är det ingen katastrof med det. Då är vi alla en erfarenhet rikare, och det är också bra. Men kanske sitter just du på idén som visar sig vara bäst av alla, och som gör att hela kampanjen lyfter och går viral. Då skulle det vara tråkigt om du låter den stanna i byrålådan.

Låt tusen (hon-)blommor blomma!

kaffekopp - Copy

Ordna en träff över en öl eller en fika

En väldigt enkel och trevlig sak som man kan göra är att helt enkelt träffas och ta en öl eller en fika tillsammans. Bestäm en dag och tid på något trevligt ställe, och bjud in alla intresserade via nätet. Det kanske bara kommer en handfull personer, men då är ni en grupp som kan diskutera om ni vill hitta på någon annan aktivitet där ni bor — eller bara ses igen för att det är trevligt.

Tänk bara på en sak om du ordnar något: Håll alla aktiviteter polisvänliga! Det kan kännas som en lockande tanke att ordna en picknick eller politisk manifestation där dimman ligger tät, men då är risken väldigt stor att polisen dyker upp och börjar plocka folk för narkotikabrott. Det är det inte värt (inte ens om man skulle lyckas få media i lokalpressen på det). En dom för ringa narkotikabrott innebär inte bara dyra böter som det känns skitsurt att behöva betala. Det blir också en massa andra jobbiga konsekvenser, som att man tvingas springa och pissa (rent) i upp till ett år för att få behålla körkortet, och att man får en prick i brottsregistret som gör att man inte kan söka vissa jobb.

Arrangera ingenting som ger kamrater problem. Vi ska värna om varandra.

Men förutom det är det bara att köra på. Det är alltid mycket lättare (och roligare) att organisera aktiviteter tillsammans med människor som man någon gång har träffat i köttvärlden, så även om ni inte kommer på något fantastiskt projekt att dra igång på första träffen, lägger det en grund för att kanske hitta på något längre fram. Och även om det inte leder till någonting konkret är det alltid trevligt att träffa likasinnade och bara prata.

Cannabisvänner, kom ut ur garderoben! Den är värdefull odlingsyta. Rösta på en politiker som vill avkriminalisera!
Gör egna memer och sprid dem!

Designa någonting snyggt och sprid

Allting som sprider ordet om Cannbiskrysset till cannabisvänner är bra. Har du en idé som du vill göra verklighet av? Gör det!

Är du bra på musik och vill göra en låt och sprida på nätet? Kör!

Gillar du att redigera film och känner för att släppa en video på Youtube? Go!

Eller tycker du om att pyssla med grafisk design och vill göra en snygg t-shirt att ha i sommar, klistermärken att sätta upp på stan (där det inte sabbar), eller en kul mem som kan spridas viralt på nätet? Full fart framåt!

Endera kan du göra en helt egen design precis som du känner för, eller så kan du låta dig inspireras av hur sajten Cannabiskrysset.org ser ut. Här är några av de grafiska element som används på sajten. Remixa som du vill.

Målet är att alla väljare som redan tycker som vi — att cannabis ska bli lagligt — ska få veta att de kan gå till Cannabiskrysset.org och göra skillnad i valet.

Vi vänder oss till dem som redan är cannabisvänner. De som tycker tvärtom struntar vi i. Det gör ingenting alls om du lyckas sätt ihop något som är så provokativt att det retar gallfeber på dem som vill se fortsatt hårda tag mot cannabisbrukarna. Det kan till och med vara en fördel. Kan du få Narkotikapolisföreningen och andra lobbygrupper att explodera av ilska, då har du nästan säkert gjort någonting rätt. 😉

Blir det en mediastorm runt något du gjort och du tycker det känns jobbigt, då kan du skicka journalisterna till mig, Christian Engström, så hanterar jag det. Jag tycker sånt är kul, så det ser jag fram emot. 🙂

Gör något som du själv gillar, så är chansen störst att andra cannabisvänner också gillar det och vill sprida det du gjort.

Och när du gjort något, posta en länk i facebookgruppen Avkriminalisera Cannabis så att andra kan bli inspirerade. Sharing is Caring! Vem av oss blir det som får till det mest virala budskapet?

glada bladet

Länkar:

Grafisk profil för Cannabiskrysset.org