Cannabiskrysset rekommenderar:

 • Erik Berg (L), som står på plats nummer 5 på Liberalernas riksdagslista i Dalarnas läns valkrets.

Erik Berg är styrelseledamot i Liberalerna Leksand och aktiv inom Liberala Ungdomsförbundet (LUF). LUF vill legalisera cannabis och byta till en skademinimerande narkotikapolitik.

Erik Berg presenterar sin syn på narkotikapolitiken så här:

Fem brukare är bättre än fyra missbrukare. Det borde vara något alla människor i den svenska drogdebatten kan skriva under på. Men så är inte fallet.

Nolltolernsprincipen för narkotikabruk skadar och dödar vårt samhälles svagaste. De som inte bara står bortom arbetsmarknaden, utan som i många fall även står bortom adekvat vård, på grund av de krav och överbelastningar som finns inom den svenska vården och psykiatrin.

Nolltoleransprincipen borde begravas på historiens kyrkogård och ersättas med en skademinimeringsprincip, främst där de som missbrukar får stöd, men enligt mig – även där de vars cannabisbruk inte är ett missbruk ska lämnas ifred på samma vis som alkoholbrukare lämnas ifred idag.

Att föra in cannabis på den vita marknaden skulle skapa otroligt mycket bättre förutsättningar att göra oss av med missbrukets problem. För det första skulle reglerad försäljning innebära skatteintäkter, pengar jag gärna lägger på barn- och ungdomspsykiatrin, fixrum, eller för den delen en skattesänkning på arbete.

För det andra skulle det betyda att vi, med hjälp av reglering, kan bryta trenden att cannabis innehåller allt mer THC och allt mindre CDB – ett ämne som motverkar vissa av THC:ets negativa effekter.

Och för det tredje, och detta är banne mig det viktigaste: Det är inte upp till mig som politiker att bestämma hur folk kopplar av efter jobbet eller hur de har roligt på helgen! Att motarbeta missbruk är en del av Sveriges ambitiösa sjukvårdspolitik – men att moralisera över lättare droger och hälsosamt bruk måste upphöra.

Jag hoppas att få förtroende från Dalarnas väljare. Varje röst på mig är ett klart budskap till Liberalerna: det är dags för en omställning i den svenska drogpolitiken!

Frihetliga hälsningar,

Erik Berg
Riksdagskandidat för Liberalerna i Dalarnas läns valkrets

Erik Berg står på plats nummer 5 på Liberalernas riksdagslista, och har bara chans att komma in i riksdagen om han får personkryss.

Riksdagsvalsedel för Liberalerna i Dalarnas län med 5. Erik Berg kryssad

7 reaktioner till “Erik Berg (L) i Dalarnas läns valkrets

 1. hej!

  om jag ska offra ett kryss på Erik Berg, så vill jag veta hur han har tänkt sig i cannabisfrågan!
  ett nytt statligt monopol, där man kan gå in och köpa 1 gram max åt gången?
  och för att få handla måste man visa leg, så att man blir registrerad som brukare?
  eller sträcker han sig så långt som att det ska vara tillåtet att ha 1 eller 2 ”tjejjer” i garderoben för eget bruk?
  om han fick bestämma, EXAKT hur skulle det se ut då?

  vänligen
  åke

  Gilla

  1. Exakt hur försäljningen kommer gå till när det har blivit legaliserat är en fråga som det säkert kommer bli långa diskussioner om. Var kompromissen kommer hamna vet ingen idag, så det går inte att svara på.

   Men det är inte detaljerna i hur det säljs som är det viktiga, utan att försäljningen sker på ett lagligt, kontrollerat och reglerat sätt.

   Då blir de kriminella gängen utkonkurrerade, och det är en av huvudpoängerna.

   Gilla

Kommentarer är stängda.