Cannabiskrysset rekommenderar:

  • Anders Schröder (MP), som står på plats nummer 6 på Miljöpartiets riksdagslista i Gävleborgs läns valkrets.

Anders Schröder är riksdagsledamot idag, och har arbetat aktivt för en förändrad narkotikapolitik.

– Det är dags att ompröva den restriktiva narkotikapolitiken, säger han till Sveriges Radio i en intervju. Det har skett positiva steg de senaste åren, men nu är det dags att ta nästa steg och föra en öppen debatt om fördelarna och nackdelarna med en legalisering och en reglering av marknaden för cannabis.

Ett argument för är det kan underlätta kampen mot våldsbrottslighet, säger Anders Schröder i intervjun.

– Kopplingen mellan grov, organiserad brottslighet och de skjutningar som sker i våra förorter i dag, och narkotikahandeln, är ju solklar, och det säger också polisen. Det är det som driver den våldsspiral vi ser nu. Om vi skulle kunna få bort lite av den våldsspiralen genom att ha en laglig försäljning som konkurrerar ut den olagliga, så är ganska mycket vunnet.

Miljöpartiet har idag 1 mandat i Gävleborgs län, så på plats nummer 6 på listan är hans enda chans att bli omvald att tillräckligt många kryssar honom. Men han behöver bara ca 500 kryss från väljare i Gävleborg, så vi har en mycket god chans att få honom inkryssad så han kan fortsätta driva på i riksdagen för legalisering av cannabis och en human narkotikapolitik.

Riksdagsmotion av Anders Schröder:
Motion 2017/18:3058 – En skademinimerande narkotikapolitik
”Sverige har under årtionden bedrivit en narkotikapolitik som tydligt avvikit från den politiska utvecklingen i allt fler västländer. En politisk konsensuskultur där svaret på narkotikaproblemen allt som oftast varit hårdare tag och en upptrappning av repressiva åtgärder har lett till västvärldens kanske mest utpräglade förbudspolitik på området. Men trots detta är vi längre än någonsin ifrån målet om det narkotikafria samhället. Det är dags att utvärdera den svenska narkotikapolitiken i grunden, att sluta utgå ifrån en dogmatisk inställning och istället börja se till modern och relevant forskning.”

Läs mer:
Aftonbladet: Anders Schröder (MP) ville debattera knark – petas från riksdagen
SvD (betalvägg): Här är politikerna som gått emot partiet om drogerna
Cannabiskrysset: Riksdagsledamöter på narkotikaseminarium för att #stoppabegravningarna

 

3 Anders Schröder