Har Cannabiskrysset någon realistisk chans att få in kandidater som vill avkriminalisera cannabis i riksdagen? Ja, definitivt. Det behöver inte ens vara särskilt svårt. Låt oss titta på siffrorna i Gävleborgs läns valkrets, där en av Miljöpartiets kandidater heter Anders Schröder.

Ander Schröder (MP) är riksdagsledamot idag, och har på ett klart och tydligt sätt tagit ställning för att ändra den svenska narkotikapolitiken.

– Det har skett positiva steg de senaste åren, men nu är det dags att ta nästa steg och föra en öppen debatt om fördelarna och nackdelarna med en legalisering och en reglering av marknaden för cannabis, sa han i november 2017 till Sveriges Radio, i samband med att han ordnade ett seminarium i riksdagen om narkotikapolitik.

Han är alltså inte bara för en avkriminalisering av personligt innehav och bruk cannabis, utan vill diskutera legalisering med lagligt reglerad försäljning också, vilket är ännu bättre. Gott så. Men det finns ett väldigt stort smolk i glädjebägaren.

Anders Schröder ställer upp i riksdagsvalet för Miljöpartiet i Gävleborg, men han har blivit nedflyttad till plats 6 på listan. Ville debattera knark – petas från riksdagen, skrev Aftonbladet när Miljöpartiet presenterade sin lista för Gävleborg. Plats 6 för MP i Gävleborg är långt ifrån valbar plats. Han hade precis lika gärna kunnat stå på plats 60, och det hade inte gjort någon skillnad. Kommer han inte in på personkryss kommer han inte in alls. Det vet både han och vi med säkerhet redan nu.

Så hur många kryss behöver Anders Schröder för att få sitta kvar i riksdagen? Den frågan kan vi få ett ungefärligt svar på genom att titta på valresultatet 2014 i Gävleborgs valkrets. Då var det:

  • 217.000 röstberättigade, varav
  • 185.000 som gick och röstade (85% valdeltagande), och
  • 9.200 som röstade på MP, vilket gav MP 5%

För att en viss kandidat ska flyttas upp från den plats på listan som partiet har satt den på, krävs det minst 5% av rösterna som partiet har fått i den valkretsen. Alltså:

  • 460 personkryss på en MP-kandidat hade räckt för att personkryssen skulle gälla istället för ordningen på partiets lista

Om vi tittar på Valmyndighetens sida för Personröster 2014 i Gävleborg ser vi att ingen från MP fick tillräckligt med personkryss för att det skulle räknas. Den som fick mest 2014 var just Anders Schröder, men med 341 kryss blev han bara kryssad av 3,7% av Miljöpartiets väljare, vilket var drygt 100 kryss för lite för att det skulle nå över 5%-gränsen och påverka vem som blev invald. År 2014 spelade det ingen roll eftersom Anders Schröder stod först på listan och kom in ändå. Men 2018, när han står så långt ner på listan att han är chanslös utan personkryss, kan några hundratal personröster bli skillnaden mellan att vinna eller försvinna för honom. Totalt behöver han ca 500 personröster (inklusive dem han får av sig själv på andra grunder än cannabisfrågan).

Uppgiften för AKC i Gävleborg är alltså bland 200.000 väljare hitta 500 personer som är beredda att i just valet 2018 rösta på MP och kryssa Anders Schröder. Det kan fan inte vara omöjligt!

För att ha något att jämföra med kan vi titta på hur många AKC-medlemmar vi har i Gävleborg. Av Valmyndighetens siffror framgår att ungefär 1 av 40 av Sveriges invånare bor i Gävleborg. (200.000 väljare av totalt 8 miljoner i hela landet blir 1 av 40.) Om vi antar att AKC-medlemmarna är jämnt spridda över landet, borde alltså 1 AKC-medlem av 40 bo i Gävleborg. Av AKC’s 30.000 medlemmar borde då ca 750 vara skriva i Gävleborg och få rösta i den valkretsen. Alltså:

AKC har 750 medlemmar i Gävleborg, och Anders Schröder behöver 500 kryss från gävleborgare. Om samtliga AKC-medlemmar i Gävleborg kryssade Schröder, skulle det räcka och bli över.

Nu kommer ju förstås inte samtliga AKC-medlemmar i Gävleborg göra det, så vi kommer behöva kampanja externt också för att lyckas. Men räkneexemplet visar ändå att det är ett helt realistiskt mål att få in honom på kryss.

För andra kandidater i andra valkretsar är det andra siffror som gäller, beroende på hur stor valkrets de ställer upp i och hur stort deras respektive parti är i just den valkretsen. När vi tittar på andra kandidater är det lätt att kolla siffrorna på Valmyndighetens sajt göra motsvarande uträkning för hur många röster som behövs för var och en av dem. Men för ögonblicket räcker Anders Schröder för att illustrera principen.

We can do this – och det behöver inte ens vara särskilt svårt!

glada bladet

Kommentarer i facebookgruppen Avkriminalisera Cannabis

3 reaktioner till “Valmatematik: 500 kryss räcker för Anders Schröder (MP) i Gävleborgs län – och det kan vi fixa!

Kommentarer är stängda.