Ska vi få in några kandidater som vill avkriminalisera cannabis i riksdagen måste kampanjen vara fokuserad. Sprids kryssen ut på för många kandidater i samma valkrets, är det sannolikaste utfallet att ingen av dem kommer in.

I förra bloggposten tittade vi på valmatematiken för Gävleborgs valkrets, och kom fram till att vi har en mycket bra chans att lyckas om vi koncentrerar kryssen till en kandidat. Men sprider vi ut oss över kandidater från för många olika partier i samma valkrets kommer inte kryssen att räcka. Om vi räknar vidare på Gävleborgs valkrets ser vi varför.

I Gävleborg har vi en bra kandidat som vill avkriminalisera cannabis, nämligen Anders Schröder (MP). Han står långt ifrån valbar plats på Miljöpartiets riksdagslista i Gävleborg, men med personkryss kan han komma in i riksdagen.

Om alla medlemmar i Facebookgruppen Avkriminalisera Cannabis (AKC) skulle rösta på MP och kryssa Anders Schröder, då får han 750 kryss och kommer in med glans, konstaterade vi i förra bloggposten. Han behöver bara 500 kryss, så 750 både räcker och blir över. Men det kräver att de cannabisvänliga väljarna i Gävleborg är beredda att byta parti och rösta på MP istället för det parti som de egentligen skulle vilja rösta på. Det är förstås en tröskel som gör att inte alla kommer rösta som vi vill. Det är nackdelen med att bara ha en kandidat från ett enda parti i valkretsen.

Om vi istället tänker oss att vi hade 8 kandidater i Gävleborg, en för varje riksdagsparti, då skulle vi slippa tröskeln att man måste rösta på ”fel” parti för att få in ”rätt” kandidat. Men i gengäld skulle personkryssen bli så utspridda att de nästan säkert blir meningslösa.

Om MP har 5% av väljarna i Gävleborg, och därmed 5% av de 750 AKC-medlemmarna i Gävleborg, är det bara 37 stycken AKC-medlemmar i Gävleborg som har Miljöpartiet som sitt förstahandsparti. Om alla de väljarna kryssar Schröder, men ingen annan AKC-medlem gör det, då blir det bara 37 kryss. 37 är väldigt långt från de 500 kryss som han behöver för att få sitta kvar i riksdagen och kunna fortsätta driva på för en vettigare narkotikapolitik.

Trots att det skulle bli väldigt mycket lättare för enskilda väljare att kryssa om de slipper göra uppoffringen att byta parti, skulle kampanjen ha väldigt små chanser att lyckas om vi sprider ut oss över för många partier i samma valkrets. Gapar vi över för mycket mister vi nästan säkert hela stycket. Att rekommendera kandidater i samtliga partier i varje valkrets skulle inte vara en bra strategi.

Två kandidater per valkrets: en röd och en blå

Men samtidigt kan det vara svårt att övertyga människor att strunta i regeringsfrågan och rösta på ”det andra” blocket (vilket det nu är för varje enskild väljare). En del väljare är beredda att göra det, men inte alla. Men att övertyga människor att rösta på ett annat parti inom ”rätt” block är mycket lättare.

Det här är argument för att om möjligt rekommendera två kandidater i varje valkrets: en röd och en blå. Då koncentrerar vi fortfarande kryssen så att vi har en god chans att få in våra kandidater. Om hälften av de 750 AKC-medlemmarna i Gävleborgs läns valkrets föredrar en röd statsminister och hälften en blå, då blir det 375 medlemmar som skulle kunna kryssa Anders Schröder för en bättre narkotikapolitik, och samtidigt uttrycka sitt stöd för en statsminister från det rödgröna blocket. 375 kryss är iofs något färre än vad vår kandidat behöver, men det är i vart fall rätt storleksordning. Det finns inget orimligt i att tro att vi kan gå från 375 AKC-medlemmar till 500 personkryss helt enkelt genom att vi alla pratar med våra kompisar.

Kan vi bara hitta en kandidat från det ena blocket i en viss valkrets, då är det som det är, och då fokuserar vi på den kandidaten. Men i valkretsar där det finns cannabisvänliga kandidater från både Alliansen och De Rödgröna, då har vi plats för en från vardera blocket.

Så målet nu närmast är att vi ska försöka hitta en röd och en blå kandidat i var och en av de 29 valkretsarna. Det är en spännande och rolig uppgift. Kommer vi verkligen lyckas hitta 58 vettiga kandidater utspridda över hela landet? Den frågan kan vi bara få svar på genom att försöka.

Vet du någon kandidat för ett riksdagsparti som redan har tagit ställning för avkriminalisering av cannabis offentligt i någon debattartikel, motion eller intervju? Tipsa om namnet i kommentarerna i facebookgruppen Avkriminalisera Cannabis (eller mejla förslaget till cannabiskrysset@gmail.com om du föredrar att vara anonym).

Eller känner du någon kandidat som inte har tagit ställning offentligt ännu, men som tycker som vi privat? Då kan du tipsa den kandidaten om att nu är rätt tid att skriva en debattare som tar ställning för (åtminstone) en avkriminalisering av personligt innehav och bruk av cannabis, få den publicerad någonstans, och sedan berätta det för Cannabiskrysset.

Vi har väldigt goda chanser att få in många eller de flesta av de kandidater vi väljer att stöda i riksdagen. Vi har valmatematiken på vår sida.

Cannabiskrysset vill se en narkotikapolitik baserad på skademinimering, vetenskap och sunt förnuft. Första steget är att avkriminalisera personligt innehav och bruk av cannabis. Kampanjen erbjuder en bra chans för riksdagskandidater som också tycker så att faktiskt komma in i riksdagen, så att de kan börja jobba praktiskt för att göra verklighet av det målet. Oavsett hur långt ner på listan de har blivit placerade av sitt parti.

glada bladet

Kommentarer i facebookgruppen Avkriminalisera Cannabis