Vi har en fantastisk möjlighet att få in kandidater som vill avkriminalisera cannabis i riksdagsvalet 2018. Genom att personkryssa enskilda bra kandidater i de nuvarande riksdagspartierna, kan vi sända en signal till politikerna att nu får det vara nog med kriget mot cannabis och mot cannabisanvändarna.

Narkotikapolitiken i hela världen håller på att förändras. Fler och fler delstater i USA legaliserar cannabis helt, och fler och fler EU-länder rör sig i samma riktning. Men Sverige har hittills stoppat huvudet i sanden och vägrat ta till sig vad som händer i världen. Hos oss har dogmen om det narkotikafria samhället fortfarande ett järngrepp om de flesta politiker i beslutande ställning, alldeles oberoende av hur mycket onödigt lidande och död den restriktiva narkotikapolitiken har orsakat de senaste 40 åren.

Nu i valet har vi chansen att ändra på det. Det har visat sig vara väldigt svårt att få in nya tankar i huvudet på de flesta politiker i riksdagen. Okay, då tar vi konsekvensen av det. Då satsar vi på att få in nya politiker i riksdagen istället, politiker som har tagit av sig skygglapparna och inser att polisens pinnjakt på ungdomar som har rökt en joint är ett idiotiskt slöseri med resurser, och att cannabisförbudet gör betydligt mer skada än nytta.

Sajten Cannabiskrysset.org finns uppe nu, och kommer att vara uppe fram till valet. Nu idag vid lanseringen har sajten nästan inget innehåll alls. Det får växa fram gradvis. Dels texter som förklarar kampanjen och vad vi vill, men framför allt namn på bra riksdagskandidater i de olika valkretsarna som vi kan kryssa. Målet är att när förtidsröstningen börjar den 22 augusti, då ska vi ha hittat kandidater att kryssa i alla de 29 valkretsarna, och lagt ut dem på Cannabiskrysset.org. Då kan alla väljare som är för en avkriminalisering av cannabis gå till Cannabiskrysset.org, se vilken eller vilka kandidater som gäller i just deras valkrets, och rösta på det partiet och kryssa den bra kandidaten.

Om tillräckligt många av oss väljare som vill avkriminalisera kryssar en cannabisvänlig kandidat, då kan det hända mirakel i cannabisfrågan redan under den kommande mandatperioden. Och vi har en väldigt bra chans att vi blir tillräckligt många som gör det.

Basen för kampanjen Cannabiskrysset kommer vara facebookgruppen Avkriminalisera Cannabis (AKC). Gå med där om du inte redan är medlem! Det kommer krävas att många av oss engagerar oss som aktivister för att kampanjen ska lyckas. Men det är kul att jobba tillsammans i en politisk kampanj med konkreta mål, så det är inget problem. Dels ska vi förändra världen, men dels kommer vi också ha roligt medan vi gör det!

I AKC är vi idag 30.000 medlemmar som alla har rösträtt i riksdagsvalet. Och var och en av oss har förstås ett antal kompisar som också vill avkriminalisera cannabis. Det blir många väljare bara det. Det kommer komma blogginlägg här på sajten där vi går igenom valmatematiken i detalj, men för den som tycker det är tråkigt att vänta kommer en spoiler:

Tittar man på siffrorna ser man att målet att få in de kandidater vi stöder är helt realistiskt.

Vi kan fixa det här!

Christian Engström 20180411 3-4
Christian Engström

Jag som har satt upp sajten Cannabiskrysset.org heter Christian Engström. Jag var EU-parlamentariker för Piratpartiet 2009-2014, men jag har idag inga förtroendeuppdrag i Piratpartiet, och jag kandiderar inte själv i valet. Cannabiskrysset är ett rent medborgarinitiativ — av väljare, för väljare. Det är inte knutet till något parti, och målet är att hitta kandidater från så olika riksdagspartier som möjligt.

Men eftersom jag själv har varit vald till ledamot av ett parlament, vet jag vilken otrolig skillnad engagerade vanliga medborgare kan göra. Det var så vi vann striden om ACTA i EU-parlamentet. Det var ett helt annat politikområde, men de politiska mekanismerna var och är desamma. Så länge politikerna får hålla på ostörda rullar allt på i gamla hjulspår, och det är nästan omöjligt att lyckas få till någon förändring till det bättre. Men i samma ögonblick som de folkvalda politikerna i ett parlament inser att de har väljarnas ögon på sig, och att det finns en massa medborgare därute som bryr sig, då ändras spelplanen i parlamentet över en natt. Då blir det plötsligt möjligt att nå fram med faktabaserade argument, och lägga om kursen till en bättre politik.

Vi kan få till en sådan total vändning i cannabisfrågan om vi hjälps åt.

Välkommen som aktivist i kampanjen Cannabiskrysset.org!

glada bladet

Kommentarer i facebookgruppen Avkriminalisera Cannabis

5 reaktioner till “Cannabiskrysset.org – en tvärpolitisk personvalskampanj för att avkriminalisera cannabis

    1. Vilka kandidater det blir i olika valkretsar är inte klart ännu, men det är ju långt till valet. I god tid före valet kommer det finnas kandidater utlagda här på sajten. Då kan du klicka på din valkrets i menyn och se vilka namn som gäller.

      I Stockholm finns det två olika valkretsar, som kommer att ha olika kandidater. Den ena stockholmsvalkretsen är ”Stockholms kommun”. Den andra är ”Stockholms län” som innefattar hela länet UTOM just Stockholms kommun.

      Gilla

Kommentarer är stängda.