Bara 3 kandidater kom in i riksdagen, av de 31 riksdagskandidater som Cannabiskrysset rekommenderade i olika valkretsar. De 3 som kom in gjorde det för att de stod tillräckligt högt upp på partiernas valsedlar, inte tack vare personkryss. Det här resultatet är förstås en besvikelse.

Men kampanjen har ändå fört en del gott med sig.

Den genererade en hel del media: ett utförligt reportage i Rapports 19:30-sändning den 17 augusti, en TT-artikel som publicerades hos bland annat Aftonbladet och Dagens Nyheter, medverkan i programmet Nordegren & Epstein i radio P1, och ett antal artiklar på olika sajter som är fokuserade på narkotikafrågor. I Kalmar län blev det uppmärksamhet i media runt Cannabiskryssets kandidat Björn Brändewall (L), efter att politiska motståndare gått ut och krävt hans avgång för att han tagit ställning för en modern och human narkotikapolitik.

Det var också en framgång att vi faktiskt lyckades hitta riksdagskandidater som vill avkriminalisera eller legalisera cannabis i alla de 29 valkretsarna – totalt 31 olika kandidater från C, L, M, MP och SD. Det kräver en hel del mod av en politiker att ta ställning för en faktabaserad narkotikapolitik, för drömmen om det narkotikafria samhället är fortfarande dogm i Sverige. Men om kampanjen har lämnat ett litet bidrag till att bryta tabut mot att diskutera frågan seriöst, då var det värt besväret.

Det vi vet är att debatten kommer fortsätta. Vi sitter fortfarande fast i en politisk dogm som krossar människorna som den påstår sig vilja hjälpa, som ger gangstergängen hundratals miljoner om året i intäkter, och som har givit Sverige EU’s näst högsta narkotikadödlighet till följd av tunga droger. Det kommer inte gå för evigt att hålla fast vid en så omoralisk och vettlös politik.

Så vi får glädja oss åt att vi nu åtminstone har tre riksdagsledamöter som vill välja en bättre väg, och börja försöka rädda liv och minska skadorna. De tre ledamöterna är:

  • Joar Forssell (L), ordförande för Liberalernas ungdomsförbund LUF
  • Magnus Ek (C), ordförande för Centerns ungdomsförbund CUF
  • Johanna Jönsson (C), tidigare ordförande för Stureplanscentern

Grattis till riksdagsplatserna, och keep up the good work! Sverige behöver en human och faktabaserad narkotikapolitik, och vi behöver modiga politiker som vågar gå i bräschen i den här frågan!

Kalkylblad med resultatet av personkrysskampanjen