Radio P4 Jönköping ordnade en debatt om avkriminalisering av cannabis mellan Centerns ungdomsförbund CUF och Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU förra veckan. CUF vill legalisera cannabis, men SSU vill hålla kvar vid dagens restriktiva narkotikapolitik.

Debatten börjar på tidskoden 3:10:30 i Morgon i P4 Jönköping den 26 april 2018, och håller på i 7 minuter till 3:17:10. Här är en utskrift av radioinslaget:

P4 Jönköping: – Vi har pratat en del om droger i P4 Jönköping den här veckan, och det ska vi fortsätta göra nu. Antalet anmälda narkotikabrott ökar, och användandet går ner i åldrarna. Häromdagen kunde vi höra en 16-årig kille som vi kallar för ”Abdi” berätta så här:

”Abdi”: – För mig var det när jag var 10 år, och jag känner jävligt många mellan 10 och 15 år som håller på med det här, som har börjat. Nuförtiden spelar det ingen roll om man är 10 eller 20, man kan få tag på exakt vad man vill ha. Allt som är olagligt kan man få tag på.

P4 Jönköping: – Polisen har dessutom lagt märke till en ändrad syn på droger bland unga, säger de. Många tycker att det inte är så farligt, och jämför det med att vuxna dricker alkohol. Polisen avsätter just nu stora resurser för att komma tillrätta med drogproblematiken, men det finns de som hävdar att andra sätt vore bättre.

En legalisering av cannabis vore bättre för ungdomarna säger Centerpartiets ungdomsförbund, som är här nu, och representeras av Axel Lindqvist från Ölmstad. SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund, håller inte med, och finns här genom Anna Franzén från Nässjö, ordförande för SSU Jönköping. Välkomna hit båda två!

– Axel, på vilket sätt skulle en legalisering av cannabis får ner drogmissbruket bland unga?

Axel Lindqvist, CUF: – Idag ser vi en problematik att Sverige har fem gånger högre dödlighet än snittet i EU. Det är 100 personer per miljon invånare i Sverige som dör av narkotikarelaterade skador. I EU är det 20 personer per miljon invånare. Därför har vi kommit fram till den här lösningen, att vi måste kunna se vilka droger som är skadliga och vilka som är mindre skadliga.

P4 Jönköping: – Nu var det mycket siffror där, men varför skulle en legalisering göra att färre missbrukar?

Axel Lindqvist, CUF: – I princip är det inga dödsfall som har med cannabis att göra, utan det är de tyngre drogerna.

P4 Jönköping: – Är det inte en inkörsport då?

Axel Lindqvist, CUF: – Vi ser det inte så, och forskningen håller med oss. Legalisering av cannabis är kanske inte det absolut första vi måste göra, utan vi måste hitta de andra vägarna. Exempelvis avkriminalisering av bruk av droger, så att polisen inte kan ta dig för att du har narkotika i blodet. Däremot skulle det fortfarande kunna vara förbjudet att inneha droger.

P4 Jönköping: – Anna Franzén, SSU, varför är legalisering av cannabis inte rätt väg att gå?

Anna Franzén, SSU: – Det enkla svaret är ”för att cannabis är farligt”. Forskning visar att det har stora effekter på det kognitiva, särskilt hos unga. Det kan försämra IQ, och långvarigt bruk kan också leda till exempelvis schizofreni. Det finns starka orsakssamband där, och då måste vi titta på vad ska vi göra för att färre ska missbruka cannabis. Då tror vi att en avkriminalisering är fel väg, för på vilket sätt skulle färre knarka bruka cannabis för att man avkriminaliserade? Man vet också att lagstiftning har en normerande effekt på samhället, så det sänder helt fel signaler.

P4 Jönköping: – Men att det är farligt, det finns det ju mycket i samhället som är fast det är tillåtet, alkohol till exempel?

Anna Franzén, SSU: – Bara för att man har gjort ett fel med alkohol och tillåtit det, behöver man inte göra ett misstag till och legalisera cannabis.

P4 Jönköping: – Vad säger du om det, Axel? Ett argument som har hört från er är att cannabis redan är så spritt, så då kan man lika gärna tillåta det. Är inte det att ge slaget förlorat?

Axel Lindqvist, CUF: – Vi ser det inte så. Idag är det enkelt att få tag i narkotika. Det kommer inte gå att förbjuda narkotika oavsett om vi skulle vilja det eller inte. De flesta som lyssnar på det här tycker nog att det bästa vore om vi hade noll droger i samhället, men nu är det inte så. Folk brukar droger, och då måste vi se hur vi minskar dödstalen. Det är utgångspunkten vi måste ha.

Anna Franzén, SSU: – Vi håller med, vi måste minska dödstalen. Vi vill ha en restriktiv narkotikapolitik som är restriktiv mot narkotikan, men som är generös med vård och insatser mot för dem som missbrukar. Där håller vi med, helt enkelt.

P4 Jönköping: – Där är ni överens, men det här förslaget att legalisera cannabis, det är Centerns ungdomsförbund ganska ensamma om. Liberalernas ungdomsförbund vill det också, men det är ett ganska kontroversiellt förslag.

Axel Lindqvist, CUF: – Ja, det är det, men när vi ser på andra länder som har gjort det har de fått ner dödligheten något otroligt. Länder som Nederländerna och Portugal, och andra länder som har en liberalare syn på det här, de har minskat dödligheten otroligt mycket. Där är det inte lika många som dör.  De här personerna måste ha rätt till sjukvård så att de kan komma ur missbruket. De som verkligen vill komma ur narkotikaberoende måste får hjälp med det.

P4 Jönköping: – Anna, vad säger du om siffrorna som Axel hänvisar till som säger att användandet/missbruket går ner där det är lagligt?

Anna Franzén, SSU: – Det är tvärtom anser jag. Varför skulle missbruket av cannabis gå ner för att man legaliserar det? Jag tror snarare tvärtom, att det kommer öka missbruket och göra det mer lättillgängligt och normaliserat i samhället. Nej, jag tror inte det. Och just cannabis är väl inte den drogen där det sker dödsfall, men som vi har pratat om tidigare så kan det vara en inkörsport. Nej, jag tror inte att det skulle vara en bra lösning.

P4 Jönköping: – Vad tror du, kommer det här förslaget vinna något politiskt gehör?

Anna Franzén, SSU: – Nej, jag tror inte det. 9 av 10 i Sverige vill inte avkriminalisera cannabisbruk, så det tror jag inte.

P4 Jönköping: – Vad tror du, Axel?

Axel Lindqvist, CUF: – På kort sikt nej, men man ser en legaliseringsvåg i hela världen. Se på ett land som USA, där är det många delstater som har legaliserat de här lättare drogerna. Jag tror det kommer komma på sikt, men det kommer kanske dröja 20-30 år.

P4 Jönköping: – Vi får se. Axel Lindqvist, medlem i Centerns ungdomsförbund i länet och nummer 4 på Centerpartiets riksdagslista, och Anna Franzén, ordförande för SSU i Jönköpings län och står med på listan för Socialdemokraterna i länet. Tack för att ni kom hit båda två!

2 reaktioner till “Radiodebatt mellan CUF och SSU om att avkriminalisera cannabis

  1. Leglisera och av kriminalisera cannabis, jizzes och det tror någon på allvar kommer hända i Sverige? Lägg av med det tramset. Jag har suttit på psyksjukhusen så jag vet och har sett patienter med grav schizofreni framkallas av den ”lätta” drogen som alla skrattar på. Blir så förbannad och naturligtvis är CUF inblandade, Annie Lööf och hennes smurfar. Men men, det kommer aldrig hända i vår levnadsår, aldrig. //M.S//

    Gilla

Kommentarer är stängda.