Cannabiskrysset rekommenderar:

  • Axel Lindqvist (C), som står på plats nummer 4. på Centerpartiets riksdagslista i Jönköpings läns valkrets.

Axel Lindqvist är aktiv inom Centerpartiets ungdomsförbund CUF, som vill att cannabis ska legaliseras och regleras.

I april 2018 var Axel Lindqvist med i en radiodebatt i P4 Jönköping, där han försvarade CUF’s linje i narkotikapolitiken. Nu är det svårt att lyckas få med allt man vill säga i en debatt som bara varar några minuter, men Axel Lindqvist fick fram ett antal viktiga punkter.

På programledarens påpekande att det är ganska kontroversiellt att legalisera cannabis svarade han:

– Ja, det är det, men när vi ser på andra länder som har gjort det har de fått ner dödligheten något otroligt. Länder som Nederländerna och Portugal, och andra länder som har en liberalare syn på det här, de har minskat dödligheten otroligt mycket. Där är det inte lika många som dör.  De här personerna måste ha rätt till sjukvård så att de kan komma ur missbruket. De som verkligen vill komma ur narkotikaberoende måste får hjälp med det.

Centern tog 1 mandat i Jönköpings län i förra valet, och Axel Lindqvist står på plats nummer 4. på listan, så han behöver personkryss om han ska ha en chans att komma in. Centerns förstanamn i Jönköpings län är partiledaren Annie Lööf, som fick 26% personkryss i förra valet och tog mandatet i Jönköping. Det lär hon göra i år igen, men det spelar ingen roll. Blir det alliansregering kommer Annie Lööf bli statsråd, och då kommer den som hade näst mest kryss in i riksdagen som hennes ersättare. Därför är det meningsfullt att kryssa Axel Lindqvist i Jönköping trots att han delar valkrets med partiledaren.

3 Axel Lindqvist