Sommaren närmar sig och det är valår, så många kanske funderar på att dra ihop någon gemensam aktivitet eller manifestation. Gör det! Vi måste visa att vi finns för att narkotikapolitiken ska bli en fråga i valet. Alla lagliga sätt att sprida ordet är bra.

Men:

  • Ordna inte några aktiviteter som gör att kamrater blir tagna för narkotikabrott.

Att ordna en stor picknick där röken ligger tung kanske är en lockande tanke, men det är en dålig idé. Gör man det är risken väldigt stor att farbror Blå dyker upp och plockar en massa människor för ringa. Det är det inte värt.

En dom för ringa narkotikabrott leder till en massa skitjobbiga konsekvenser. Förutom böterna (som blir mycket pengar om man har ett jobb, och som svider ännu mer om man inte har ett jobb) blir det en massa annat. Man kan bli av med körkortet alternativt tvingas springa och pissa i upp till ett år. Man får en prick i kriminalregistret som gör att man får yrkesförbud inom en massa yrken där de kräver ett rent registerutdrag. Och under vissa omständigheter kan man till och med råka ut för att soc börjar trakassera en och hota att ta ens barn ifrån en. Det är helt enkelt inte värt besväret.

Men att samlas för en politisk manifestation har man rätt att göra, så länge den inte luktar alltför gott. Poliser som dyker upp vid demonstrationer för att hålla ordning brukar vara väldigt hjälpsamma, och vara mycket medvetna om att demonstrationsfriheten är en viktig hörnsten i våra grundlagar. Så länge allt går lugnt till är deras enda intresse att det fortsätter gå lugnt till.

Men om det blir uppenbart för de närvarande konstaplarna att de står inför en hel gräsmatta med lättplockade statistikpinnar, då kan de mycket väl byta mode från ”vi ska skydda mötesfriheten och de demokratiska rättigheterna” till ”jävla va många knarkare, dom ska vi plocka”.

Därför är det viktigt att hålla alla gemensamma politiska manifestationer ”polisvänliga”. Vi ska inte uppmana någon till att provocera polisen att ta dem för ringa, för det ger ingenting politiskt, och kostar massor av obehag för personen som blir tagen.

Men sköter man det snyggt är polisen ens vän när man vill ordna politiska manifestationer. I Piratpartiet har jag varit med och arrangerat massor av demonstrationer (både med och utan polistillstånd), och jag har enbart goda erfarenheter. Här är ett gammalt blogginlägg där jag tackar polisen efter att de hade gjort ett jättebra jobb när vi hade ordnat en (tillståndslös) demonstration: Bra polisinsats vid FRA-demonstrationerna

Så ta chansen och dra igång någonting kul där du bor! Nu i sommar är precis rätt tid. Vinden håller på att vända i narkotikadebatten, och vi har stor chans att göra cannabis till en valfråga om vi kan synas tillräckligt.

Men gör inget som leder till att kamrater får problem. Vi måste vara rädda om varandra. Ordnar du någon kul aktivitet, se till att den är glad, trevlig och polisvänlig!

glada bladet

Kommentarer i facebookgruppen Avkriminalisera Cannabis