Om vi låter Systembolaget sälja cannabis lagligt förlorar de kriminella gängen flera miljarder om året i inkomster. Men kommer de inte bara börja sälja andra tyngre droger istället, och fortsätta tjäna lika mycket pengar? Nej, det kan de inte. Det blir inte fler som vill köpa tyngre droger för att cannabis legaliseras.
Narkotikamarknaden är efterfrågestyrd. Gängen säljer redan så mycket narkotika som de kan. Att de inte redan idag säljer exempelvis dubbelt så mycket amfetamin som de gör, beror på att det inte finns köpare till mer. Och en legalisering av en drog gör inte att det dyker upp fler köpare till andra droger.
Gängen kommer förstås fortsätta sälja tyngre droger, precis som de redan gör idag. Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning CAN uppskattar att runt hälften av narkotikainkomsterna kommer från cannabis, och hälften från andra droger. De pengar gängen tjänar på heroin, kokain, amfetamin och annat kommer finnas kvar. En legalisering av cannabis löser inte alla problem med den narkotikafinansierade brottsligheten. Men en legalisering av cannabis ökar inte efterfrågan på tyngre droger.
”Om cannabis blir lagligt går jag över till heroin, för gängen måste få betalt” har ingen cannabisbrukare någonsin sagt. Det skulle ju vara en helt absurd inställning. När de kriminella tappar cannabismiljarderna till Systembolaget är de pengarna borta från den kriminella sektorn.
Alldeles säkert kommer gängen försöka ersätta de förlorade cannabismiljarderna med annan kriminell verksamhet. Men att försöka är inte detsamma som att lyckas. Det finns inga andra olagliga inkomstkällor som är lika stora och lätta som försäljning av cannabis. Det vet vi, av den enkla anledningen att cannabispengarna är en så stor andel av gängens inkomster idag. Hade det funnits något annat kriminellt sätt att tjäna lika mycket pengar på ett lika lätt sätt, då hade de redan gjort det.
Utpressning av företag, stölder, personrån och bidragsfusk är annan kriminalitet som gängen ägnar sig åt redan idag. Kanske försöker de sig på att utöka de verksamheterna om cannabispengarna försvinner. Men den brottsligheten är mycket jobbigare och riskablare än att sälja en vara till människor som frivilligt vill köpa den. Och inte lika lönsam, i synnerhet inte i förhållande till hur mycket jobb det är.
Att legalisera cannabis innebär alltså inte att alla pengar till gängen stryps. Men det är en början. Kan vi ta bort hälften av pengarna blir det i vart fall en stor försvagning av gängen, även om det självklart inte kommer lösa alla problem.
Låt oss börja med att legalisera cannabis, som är en drog med jämförelsevis små risker. Ett antal länder och amerikanska delstater redan har gått före och visat att det inte händer någon katastrof. Då får vi se vad som händer med den organiserade brottsligheten när det blir mycket svårare att försörja sig som heltidskriminell. Det kan i vart fall inte göra någon skada att minska den ekonomiska basen för gangstergängen.
När vi väl har gjort det, och har låtit det gå ett par år så att vi ser effekterna, då kan vi börja diskutera hur vi vill fortsätta.
Men låt oss börja med att göra någonting konkret, och inte bara säga ”oacceptabelt” och låta allt rulla på som förut.
…
Publicerad hos Cannabis i Fokus