Fler poliser och hårdare straff, säger både regeringen och oppositionen i sina förslag till budget. Det är bra i och för sig, och alldeles säkert nödvändigt i den situation vi befinner oss i. Men hur många poliser vi än skaffar kommer det inte att minska storleken på narkotikamarknaden. Bara en legalisering av åtminstone de lättare drogerna kan minska pengaflödet till gangstergängen.

Att vi behöver fler poliser är alltså både regeringen och oppositionen till höger överens om, och det har de alldeles rätt i. Sverige toppar EU-statistiken på antalet gängmord i förhållande till befolkningen. Samtidigt är vi ett av de EU-länder som har det minsta antalet poliser per 100.000 invånare. De flesta gängrelaterade mord klaras aldrig upp av polisen, så gärningsmännen kan ostört fortsätta sin brutala verksamhet.

Så kan vi inte fortsätta. Polis och rättsväsende måste ha kapacitet att sätta grova våldsverkare bakom lås och bom, och straffen måste vara satta så att de inte är ute igen efter bara några år.

Men Sveriges problem med gangstervåldet är allvarligare än att de går att lösa med bara fler poliser. Att lagföra dem som gör sig skyldiga till grovt våld är en sak. Det har vi polis och rättsväsende till. Men ska vi lösa problemet med gängvåld måste vi också åtgärda nyrekryteringen till de kriminella gängen. Lyckas vi inte med det spelar det ingen roll hur många av dagens gängkriminella polisen lyckas bura in. Och när det gäller nyrekryteringen har vi mycket stora problem idag.

”Många gängkriminella gripna – då rekryteras nya unga” skrev Sveriges Radio i en rubrik efter att polisen lyckats gripa ett stort antal gängmedlemmar i den omskrivna Encrochat-utredningen.

”Trots att polisen nu är mer framgångsrik och griper betydligt fler av de här figurerna så fortsätter skjutningarna i ungefär samma omfattning” säger kriminologen Jerzy Sarnecki i intervjuprogrammet 30 minuter. Sarnecki själv verkar förvånad när han säger det i intervjun. Det borde han inte vara.

Otaliga poliser i yttre tjänst har vittnat om att så fort de lyckas få några gängmedlemmar dömda så att de försvinner från gatan, dyker det upp nya unga killar i tomrummet som uppstod.

Och självklart är det så, för lockelsen med de våldsamma gängmiljöerna är inte våldet. Det är pengarna, och speciellt pengarna från narkotikamarknaden. De kriminella drar in miljarder varje år på att sälja narkotika. Obs miljarder, inte miljoner, så det är riktigt stora summor vi pratar om. Så länge de pengarna finns kvar att hämta för den som är beredd att bli kriminell, finns det alltid nya unga killar som gärna ger sig in på den kriminella banan för att få sin del av miljardregnet.

Narkotikamarknaden är en marknad, och den fungerar precis som alla andra marknader. Finns det efterfrågan på något, då finns det pengar att tjäna för den som kan tillfredsställa den efterfrågan. Och efterfrågan på narkotika påverkas inte av vad polisen gör eller inte gör mot de gängkriminella leverantörerna. Pengarna finns där, och om en viss leverantör hamnar i fängelse betyder det bara att det öppnas en marknadslucka som någon annan ung kriminell entreprenör kan fylla. Det förklarar varför inte ens stora och framgångsrika polisiära tillslag tycks minska den totala gängkriminaliteten alls.

Vill vi minska nyrekryteringen till gängen som säljer narkotika måste vi ta deras marknad ifrån dem. Legalisera cannabis och sälj det på Systemet. Då försvinner de miljarderna från den kriminella ekonomin, och hamnar i statskassan istället. Det kommer självklart inte att lösa alla problem med gängen, men det kommer försvaga den ekonomiska basen för gängkriminaliteten på ett sätt som ingen annan enskild åtgärd kan.

Kriminell verksamhet är som vilken annan verksamhet som helst. Minskar intäkterna rejält, då minskar också antalet personer som kan försörja sig på verksamheten rejält. Då minskar nyrekryteringen automatiskt.

Då kan polisens arbete med att spärra in de gängkriminella få effekt på lång sikt. Då kan det bli resultat av de satsningar på polisen som både regering och opposition vill göra. Men bara om vi slår mot gängens intäkter genom att legalisera.

Publicerad hos Cannabis i Fokus