Att försöka minska gängkriminaliteten genom att få kriminella att hoppa av är som att försöka tömma en havsvik med en hink. Det går inte. Hur mycket man än öser spelar det ingen roll, för det rinner till nytt i precis samma takt.
Precis så är det med gängkriminaliteten. Varje gång samhället på ena eller andra sättet lyckas ta en buse av banan, dyker det omedelbart upp nya killar som gärna tar hans plats. Så länge det finns stora pengar att hämta i narkotikabranschen finns det alltid killar som vill vara med och få sin andel.
I veckan rapporterades det att regeringen satsar på stöd till avhoppare från kriminella gäng, i förhoppning om att det ska minska gängkriminaliteten. Men det är fullständigt meningslöst om man inte samtidigt kan få stopp på nyrekryteringen. Och nyrekryteringen tar inte slut så länge narkotikamiljarderna finns kvar för de kriminella.
Encrochat-utredningen mot det så kallade Vårbynätverket visar hur det fungerar i praktiken. Ur polisens synvinkel var det det kanske största och mest lyckade tillslaget mot narkotikamarknaden någonsin. Hundratals gängkriminella hamnade bakom lås och bom, och förhoppningen var att det skulle leda till en minskning av gängvåldet. Men så blev det inte. SVT skrev:
Med hjälp av att krypterade tjänster som Sky och Encrochat har drygt 500 personer gripits. Trots det har gängvåldet legat kvar på en hög nivå.
– Det beror på att de gängkriminella som grips snabbt ersätts av andra, säger Johan Olsson, chef för polisens nationella operativa avdelning, i Ekots lördagsintervju.
Det här manar till eftertanke. 500 gripna i en och samma utredning är mycket, och ingenting som polisen kan upprepa varje dag. Och i Encrochat-fallet försvann de 500 brottslingarna från gatorna för att de blev dömda och straffade, inte för att de fick förtur till lägenheter och saft och bullar hos en avhopparsocialarbetare.
Men inte ens det hjälpte det minsta, eftersom hålen som uppstod i de kriminella gängen omedelbart fylldes av nya killar som tog ett steg upp i brottshierarkin. Som att försöka tömma en havsvik med en hink, som sagt. När varje avhopp leder till en nyrekrytering minskar inte gängkriminaliteten hur många som än hoppar av.
Så varför är det så lockande för unga killar att ge sig in i gängkriminalitet, trots de uppenbara risker och nackdelar som det innebär? Det beror på pengarna. När unga grabbar i förorten ser hur framgångsrika gängkriminella struttar runt med flashiga bilar, lyxiga klockor och fickorna fulla av cash, då skulle det vara direkt konstigt om inte några av de unga grabbarna blir imponerade och vill välja samma väg. Så länge pengarna finns att hämta kommer det alltid vara överskott på killar som vill vara med och få en del av kakan.
Den illegala marknaden för droger uppgår till 2,7–6,9 miljarder per år, varav cannabis står för 1–3 miljarder enligt CAN, Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning. Andra bedömare gör ännu högre uppskattningar, och i samband med just Encrochat-utredningen pratade polisen om att narkotikamarknaden kanske är upp till tio gånger större än vad man tidigare har trott. Men oavsett vilket handlar det om miljarder som går direkt till den kriminella sektorn varje år. Med den ekonomiska basen kommer nyrekryteringen till gängen fortsätta. Det kan varken avhopparverksamhet eller polisiära insatser ändra på.
Vill vi att färre ska försörja sig som gängkriminella måste vi ta bort så mycket av narkotikapengarna från gängen som möjligt. Börja med att legalisera cannabis och sälja det på Systembolaget. Det kommer inte ta bort alla pengar från gangstergängen, men det tar i alla fall bort den allra lättaste inkomsten, och gör att färre kan försörja sig som heltidskriminella.
I ett avseende är kriminell verksamhet som vilken verksamhet som helst. Minskar inkomsterna kan inte lika många försörja sig på verksamheten. Utan cannabismiljarderna som bas blir gängkriminaliteten en krisbransch, som kommer behöva göra sig av med personal för att möta de minskade intäkterna. Då blir det färre gängkriminella.
I det läget blir det intressant att diskutera hur vi ska hantera avhopparna som inte längre kan försörja sig som heltidskriminella. Men bara om vi börjar med att ta pengarna från gängen.
…
Publicerad hos Cannabis i Fokus