Cannabiskrysset rekommenderar:

  • Axel Hallberg (MP), som står på plats nummer 2 på Miljöpartiets riksdagslista i Skåne läns södra valkrets.

Axel Hallberg är språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom. Grön Ungdom är mer progressivt än sitt moderparti i narkotikafrågan, och driver på inom Miljöpartiet för en skademinskande narkotikapolitik. På Miljöpartiets kongress 2018 fick Grön Ungdom igenom den här skrivningen i valmanifestet:

Missbrukare är en av samhällets mest utsatta grupper och narkotikarelaterade dödligheten i Sverige är stor. Vi vill rädda liv genom att bedriva en skadereducerande narkotikapolitik och bland annat genomföra försök med injektionsrum.

Axel Hallberg har själv varit aktiv i narkotikadebatten på ett utmärkt sätt. 2014 skrev han en debattartikel hos Nyheter 24 med rubriken ”Alla partierna måste börja öppet debattera cannabislegalisering”:

Jag anser att dagens narkotikapolitik är felriktad. Jag tror inte att en gör samhället en tjänst genom att straffa och skuldbelägga missbrukare. Dagens politik är kontraproduktiv. Vi bör i stället ha ett system där de som behöver hjälp med sitt missbruk får det, utan att vara rädda för att bli straffade. Ett första steg mot en human och välfungerande drogpolitik är att avkriminalisera cannabis.

Vi är många i Sverige som är av denna åsikten, men det går långsamt framåt. Som företrädare för ett ungdomsförbund blir en ofta avfärdad med att vara ung och naiv, så även när det gäller avkriminalisering av cannabis. Synen på det “trygga” system vi har i dag är så starkt ingjutet i vissa att alla andra idéer och tankar blir aningen läskiga. Jag upplever att det i dag inte ens finns en diskussion om avkriminalisering. Därför uppskattar jag att bland annat CUF och Piratpartiet lyfter frågan. Vi är många som måste ta striden i våra partier. Jag hoppas att vi kan få en saklig och öppen debatt om avkriminalisering och på sikt även en om legalisering. I dag är de allra flesta rädda för att ens prata om det.

Axel Hallberg står på plats nummer 2 på Miljöpartiets valsedel i Skåne läns södra valkrets. MP tog 1 mandat i den valkretsen förra valet, så Axel Hallberg behöver personkryss för att komma in i riksdagen.

Miljöpartiets valsedel för Skåne läns södra valkrets med Axel Hallberg kryssad