Cannabiskrysset rekommenderar:

  • Alexandra Wallin (M), som står på plats nummer 35 på Moderaternas riksdagslista i Skåne läns södra valkrets.

Alexandra Wallin är ordförande för Kävlinge MUF och riksdagskandidat. Hon presenterar sin syn på narkotikapolitiken så här:

”Men Alexandra, har du börjat med knark?” Ja, det var vad min mormor sa till mig en gång. Det var faktiskt lite kul, för det var på begravningen för min gammelmormor, vilket i och för sig inte var så roligt. Men det roliga var att jag inte träffat min mormor på ett helt år, hon bor nämligen i Östergötland så blir inte att man ses så ofta. Men detta var alltså det första mormor sa till mig, till och med innan hon sa hej och ”vad stor du blivit sen jag såg dig sist”. Allt på grund av att jag vill legalisera. Men är man knarkare bara för att man vill legalisera cannabis, eller finns det andra anledningar till att vara drogliberal? Givetvis finns det det.

För mig handlar det om att rädda liv. Vadå rädda liv? Tänker ni. Droger dödar ju? Ja precis, droger dödar. Just för att människor inte får hjälp med sitt beroende utan straff istället. Så nej, droger dödar inte, förbudspolitik gör. Förbud mot droger har lett till en stigmatisering och marginalisering av brukare. På grund av den extrema förbudspolitiken med upp till 10 års fängelse för narkotikarelaterade brott så vågar inte brukare söka hjälp för sitt beroende eller om det skulle hända något. Min kompis som är hobbyknarkare berättar historier om hur folk uppmanar andra att ”vad ni än gör så ring inte ambulansen” när folk sneat på en drog. Så genom att göra det lagligt kommer folk att våga söka hjälp och vi kan rädda människoliv. Tänk själva om vi hade straffat alkoholism på samma sätt, hade fler eller färre vågat söka hjälp?

Genom att legalisera gör vi även en svart marknad vit och hindrar individer från att dras in i grov kriminalitet, såväl som offer som gängaktiv. Marknaden för droger är styrd av efterfrågan och miljontals människor efterfrågar dessa illegala droger. Vinsterna är värda miljarder kronor och individer som har skulder till dessa ligor är mycket utsatta. En väns bekant hade skulder på 30 000 till ett gäng, han valde att avsluta sitt liv innan de skulle ta hans liv på deras sätt, som förmodligen var mycket värre. En legalisering tvingar bort den organiserade brottsligheten från narkotikahandeln och stryper således deras intäkter. Detta gör det också möjligt för oss med en reglerad, vit marknad med licenser, lagar och recept med mera. Genom att legalisera slår man alltså undan benen på dessa ligor, eftersom att den svarta marknaden blir vit och vi håller människor från gängkriminalitetens våld.

Priset på en illegal marknad är styrt av efterfrågan på en oreglerad marknad. Att använda illegala droger är väldigt dyrt. Detta leder till att många brukare använder stöld som finansiering. Mestadels av våldet kopplat till illegala droger är just orsakade av dess illegalitet. En legalisering skulle göra det möjligt att reglera marknaden och sänka priserna så att brukare slipper finansiera det via brott. Vårt rättssystem skulle befrias och antalet i fängelse skulle reduceras vilket sparar oss miljontals kronor. Till exempel tack vare det låga priset på snus behöver inte man inte stjäla för att supporta sina vanor. Det finns heller inget våld associerat med den legala tobaksmarknaden. Genom att legalisera minskar kriminaliteten och man sparar miljontals kronor hos polisen.

– Men hallå, stopp! Ett förbud gör ju så att färre använder droger, med en legalisering kommer fler att använda droger och dö! säger de som försvarar dagens narkotikapolitik.

Men faktum är att ett förbud är oerhört ineffektivt och leder till mer kriminalitet till exempel eftersom att droger är väldigt dyrt och måste brukare finansiera med stöld. Sverige har ju då nolltolerans mot droger och då tror säkert ni att vi har oerhört låg brukarnivå och dödlighet. Sanningen är att Sverige har näst högst drogrelaterad dödlighet i hela EU! Och Portugal har sen de legaliserade droger en av EUs lägsta dödlighet. Lagligt eller inte, folk kommer att röka ändå. Det är inte så att ett förbud hindrar någon, och jag tror de flesta känner någon som provat marijuana. Alltså det är lättare som minderårig idag att få tag på marijuana än alkohol, ett samtal ett gram. Så ett förbud hjälper ingenting. Då är det bättre att legalisera och förebygga än att förbjuda och göra polisrazzior.

Argumenten för att legalisera är alltså många, men alla grundar sig i att minska skadan för samhället och individen. För mig är det antalet liv som räddas som är det viktiga. Och om Sverige trots sin totala nolltolerans ändå har Europas näst högsta narkotikarelaterade dödlighet så är det något som står fel till. För mig är det bättre att brukare vågar söka hjälp och att vi räddar liv, för mig är det bättre att Linus är skyldig kronofogden 30.000 än att han är skyldig ett grovt kriminellt gäng de pengarna, och för mig är det bättre att brottsligheten i samhället minskar. Så ja, man kan alltså vara drogliberal utan att ha egna bruksintressen.

Människoliv eller ”moral”, jag vet vad jag väljer. Nu är valet ditt.

Alexandra Wallin, riksdagskandidat

Alexandra Wallin står på plats nummer 35 på Moderaternas riksdagslista i Skåne läns södra valkrets (på baksidan av valsedeln). Hon kan bara komma in i riksdagen om hon får personkryss.

Läs mer:
Facebookinlägg av Alexandra Wallin 2017: Det är dags att vi börjar arbeta med skademinimering

Valsedel för Moderaterna i Skåne läns södra valkrets med Alexandra Wallin kryssad