Cannabiskrysset rekommenderar:

  • Benny Lindholm (L), som står på plats nummer 4 på Liberalernas riksdagslista i Uppsala läns valkrets.

Benny Lindholm är tidigare ordförande för Liberala studenter, med ett förflutet inom Liberala Ungdomsförbundet (LUF). LUF vill legalisera cannabis och byta till en skademinimerande narkotikapolitik.

Liberalernas landsmöte 2017 var Benny Lindholm en av dem starkast argumenterade för att Liberalerna som parti borde byta åsikt i narkotikafrågan, och bli för en avkriminalisering av droger. Han sa:

Vi har de senaste 40 åren, sedan man började mäta det här, sett en dramatisk ökning i Sverige av narkotikarelaterad död. 1975 rapporterade BRÅ att det var 35 personer som dog av narkotika. 2014, rapporterar CAN, var det över 700 personer. Vi ser samtidigt att beslagen av narkotika ökar. Det är tiotusentals människor i Sverige som enligt Folkhälsoinstitutet är beroende av narkotika. Vi har misslyckats. Jag önskar också att vi kunde kriminalisera och straffa bort missbruk. Men alla som följer statistiken och den verklighet vi lever i kan se att det inte fungerar så.

Jag tycker att vi Liberaler måste finna mod och våga fatta beslut även om det är impopulärt och kan ge en del tidningsrubriker. Det system vi har idag, där 7000 individer om året får böter för att de är missbrukare, det fungerar inte.  Så jag vill lyfta upp det här. Tror [ni] att det hjälper med böter och betalningsanmärkningar när man är missbrukare? Tror partistyrelsen att att hamna i belastningsregistret faktiskt hjälper människor att komma ur ett missbruk? Varför ska vi inte kunna ompröva den här dramatiskt dåliga utvecklingen?

Någon från partistyrelsen svarade att Liberalerna visserligen är för skademinimering i narkotikapolitiken, men att det inte behövs någon avkriminalisering, och att förbudet mot bruk är bra. Benny Lindholm fick en replik i debatten på landsmötet:

Det är jättebra att [Liberalerna är för skademinimering], men därför blir det än mer obegripligt varför vi inte vågar ta steget vidare, och faktiskt komma tillrätta med det här. För ytterst handlar det här om resurser. Varför ska rättsväsendet — polis, åklagare, domstolar — ägna sig åt att bötfälla 7000 personer om året, istället för att vi ska lägga de här resurserna på missbruksvård? Den sista pusselbiten är att få en missbrukspolitik som ser missbrukaren som någon som behöver vård, inte någon som behöver straff.

I omröstningen på Liberalernas landsmöte blev det tyvärr partistyrelsens linje om att fortsätta jaga och straffa brukare som vann, så Liberalerna som parti står fortfarande bakom den repressiva narkotikapolitiken. Men genom att kryssa in bra kandidater som Benny Lindholm i riksdagen kan vi sända en signal om att tiden är mogen för en förändring.

Benny Lindholm står på plats nummer 4 på Liberalernas lista i Uppsala läns valkrets, och kan bara komma in i riksdagen om han får personkryss.

Liberalernas riksdagsvalsedel för Uppsala län med Benny Lindholm kryssad