Cannabiskrysset rekommenderar:

  • Emilie Pilthammar (M), som står på plats nummer 6 på Moderaternas riksdagslista i Blekinge läns valkrets.

Emilie Pilthammar vill avkriminalisera cannabis och satsa på en evidensbaserad skademinimerande narkotikapolitik. I mars 2017 skrev hon på sin blogg:

Kanada legaliserar cannabis 2018. De blir det andra landet efter Uruguay och jag hade välkomnat att detta kom till Sverige. […]

Som jag ser det, fungerar inte de lagar och föreskrifter som finns nu. Förbuden fungerar inte och människor använder droger ändå. Sverige är urtypen för att visa att det inte fungerar för trots relativt hårda straff så är det inga problem att få tag i några droger alls. Användandet minskar inte heller och det kryper ner i åldrarna. Varför då inte tänka om?

Jag tänker att Kanada gör helt rätt. De sätter artonårsgräns på cannabis, tillämpar hårda regler för försäljning till minderåriga och ser till att marknaden blir vit. Detta motverkar kriminella gäng, inbrott och snatteri som går i drogernas fotsteg då priset nu kan regleras av staten istället för gängen. Det kommer alltid finnas tillgängligt och kan därmed plockas bort från den svarta marknaden.

Många säger att det är en inkörsport till andra droger men då Kanada, i likhet med Portugal som har avkriminaliserat användande för eget bruk, kommer mer pengar gå till beroendevården. Helt rätt!

I mars 2016 skrev hon om medicinsk cannabis apropå rättegången mot ryggmärgsskadade Andreas Thörn:

Cannabis för eget bruk? Inte i Sverige. Om det är det enda sättet att slippa den kroniska smärta du lever med? Inte i Sverige. Om du bara odlar för ditt eget bruk? Absolut inte i Sverige.

Finns det någon rättvisa i världen så frias Andreas Thörn från det han har gjort. Jag ser nämligen inga problem alls med att han har odlat cannabis och rökt den själv när han lever med kronisk smärta av sina ryggskador.

Här ser ni min riktigt liberala ådra. Jag anser att Portugals modell för droger är den bästa och vill se en avkriminalisering av droger. I fall som Andreas borde det absolut inte vara ett problem för människor med den problematiken att lagligt röka på varje dag. Det handlar om bruk och missbruk som jag ser det.

Innan jul var det ett program på P1 om en tjej som levde med någon annan form av smärta och enligt henne hjälpte inga mediciner utan cannabis var det enda som dämpade hennes besvär. Hon kunde dock inte göra det lagligt utan fick söka sig skumma kontakter för att få tag i den drog som gjorde att hon fungerade. Detta utsatte henne för fara och i en bra värld hade hon kunnat gå till apoteket och hämtat ut det hon behövde. Hon hade då sluppit att utsätta sig för några risker och samtidigt fått må bra. Vad är egentligen problemet?

I maj 2018 skrev hon om avkriminalisering:

Denna fråga är en av dem som jag brinner för och anser kunde förändra väldigt mycket.

Mycket av de brott som Sverige har grundas i droger. Det kostar nämligen pengar då alla droger finns på den svarta marknaden. Jag har så länge jag kan minnas propagerat för en avkriminalisering av cannabis men det är ytterst svårt att få någon med mig. Moderaternas ungdomsförbund har röstat med när jag har haft det som förslag men det är också de enda. Trots att det för mig borde vara självklart att ha det såhär.

Emilie Pilthammar står på plats nummer 6 på Moderaternas riksdagslista i Blekinge läns valkrets. Förra valet tog Moderaterna 1 mandat i Blekinge, så Emilie Pilthammar kan bara komma in i riksdagen om hon får personkryss.

Riksdagsvalsedel för Moderaterna i Blekinge län med Emilie Pilthammar kryssad