Cannabiskrysset rekommenderar:

  • Hanna Wagenius (C), som står på plats nummer 2 på Centerpartiets riksdagslista i Jämtlands läns valkrets.

Hanna Wagenius var ordförande för Centerns Ungdomsförbund CUF mellan 2011 och 2015. Under hennes tid som ordförande tog CUF ställning för att cannabis bör regleras och beskattas på ett liknande sätt som alkohol, och det tycker CUF än idag.

I april 2015 skrev Nyheter24:

Ordföranden för Centerpartiets ungdomsförbund, Hanna Wagenius, har kommit med ett uttalande som skulle få självaste Snoop Dogg att hurra.

Hon vill att det ska finnas ett systembolag för cannabisförsäljning.

– Man ska inte låsa in folk och kriminalisera detta. Det absolut viktigaste är att ge vård till personer som är i ett missbruk, säger hon.

Wagenius ser till USA, där fler och fler stater vill legalisera drogen. Hon menar att det finns gott om organiserad brottslighet när det kommer till cannabis och att en legalisering skulle sätta stopp för det.

Tidningen ETC skrev så här om henne i januari 2014:

Störst intryck av legaliseringsdebatten verkar Centerns ungdomsförbund ha tagit. Enligt ordförande Hanna Wagenius är dagens totalförbud farligare än själva drogen.

– De som använder cannabis idag kommer ganska snabbt i direktkontakt med organiserad brottslighet. Dessutom är det många som inte söker hjälp för sitt missbruk av rädsla att hamna i fängelse, säger hon.

[…]

Enligt Hanna Wagenius räcker det inte att avkriminalisera bruket av cannabis.

– Vi måste legalisera för att komma åt de som säljer. För att få bort det från gatan och motverka de kriminella gängen. Se exempelvis på skjutningarna i Göteborg, där fanns en stark koppling till cannabis som inkomstkälla, säger hon.

Hanna Wagenius hänvisar till länder runt om i världen där en legalisering pågår och till tunga namn som Kofi Annan som driver frågan. Senast har en legalisering skett i delstaten Colorado i USA, där cannabis nu säljs i över hundra butiker med en åldersgräns satt till 21 år. I Uruguay kommer snart alla över 18 år kunna köpa cannabis på apotek och i vårt eget grannland Danmark vill Köpenhamns borgmästare att cannabis ska säljas i Systembolaget-liknande affärer till personer över 18 år.

Hanna Wagenius står på plats nummer 2 på Centerpartiets riksdagslista i Jämtlands läns valkrets. I förra valet tog Centerpartiet 1 mandat i Jämtlands län, så Hanna Wagenius behöver personkryss för att ha en chans att komma in i riksdagen.

Valsedel för Centerpartiet i Jämtlands län med 2. Hanna Wagenius kryssad