Cannabiskrysset rekommenderar:

  • Max Sjöberg (L), som står på plats nummer 3 på Liberalernas riksdagslista i Västra Götalands läns västra valkrets.

Max Sjöberg är andre vice ordförande för Liberala Ungdomsförbundet LUF, och har tidigare varit ordförande för LUF i Västra Götaland. LUF vill legalisera cannabis och byta till en skademinimerande narkotikapolitik, och Max Sjöberg har varit aktiv inom det området under sin tid i LUF. Bland annat har han engagerat sig starkt för att tillåta sprutbyten i Göteborg och Västra Götaland.

I en debattartikel i Skaraborgs Allehanda skrev han i egenskap av ordförande för Liberala Ungdomsförbundet Väst:

Sprututbyte handlar om att förhindra spridningen av dödliga sjukdomar som HIV och Hepatit C, och att skapa en första kontakt med vården för människor som annars inte kommer dit alls. En första kontakt som senare kan resultera i att man faktiskt också söker hjälp för sitt beroende, och i sämsta fall ”bara” minskar spridningen av obotliga sjukdomar.

[…]

Liberala Ungdomsförbundet Väst hoppas att [en motion om att förbjuda sprutbyten] avslås, och uppmanar istället fler landsting att starta upp sprututbytesprogram. Vad vården behöver är mer fokus på att hjälpa missbrukare och minska spridningen av dödliga sjukdomar, inte mer moraliserade.

I en annan debattartikel om sprutbyte i Göteborgsposten bemöter han dem som menar att sprutbyten skickar ”fel signaler”:

I detta prat om signaler tycks många dock glömma en viktig sak: Göteborgs missbrukare är också människor som skall erbjudas medicinsk vård utan förbehåll. Liberala Ungdomsförbundets uppmaning till S, M och KD är att lyssna till forskningen och tänka om. Att minska dödligheten är enormt mycket viktigare än att berätta för missbrukarna att droger är dåligt. För det vet de redan om. Och ingen har i ärlighetens namn börjat med heroin för att de blivit erbjudna rena sprutor.

Max Sjöberg är en av personerna som skriver från LUF’s twitterkonto, och han lyckades få en del uppmärksamhet när han twittrade till en politiker från ett annat parti:

sluta va en stolle
chilla istället o rök en jolle
sluta va en stolle

Han var också inblandad när LUF skickade ut en annan uppskattad tweet den 20 april förra året:

Glad 420 allihopa! LUF fortsätter att kämpa för er frihet!
luf 420

Max Sjöberg står på plats nummer 3 på Liberalernas riksdagslista i Västra Götalands läns västra valkrets. Där tog Liberalerna 1 mandat förra valet, så Max Sjöberg kan bara komma in i riksdagen om han får personkryss.

3 Max Sjöberg