Personkryssa:

  • 2. Niels Paarup-Petersen (C)

Niels Paarup-Petersen sitter i riksdagen idag och ställer upp för omval.

– Det är absolut nödvändigt att titta på hur vi kan få bort intäktskällorna från gängen och då behöver vi också ha en diskussion om legalisering,

säger han i en (låst) artikel hos Göteborgsposten.

I riksdagen har han motionerat om att utvärdera den svenska missbrukspolitiken, inklusive kriminaliseringen av brukarna:

[Det] behövs en genom­gripande utredning av orsakerna till den höga narkotikadödligheten och vilka reformer som är nödvändiga för att minska den.

En del av utredningen av den höga narkotikadödligheten i Sverige bör utvärdera gällande lagstiftning som bland annat kriminaliserar bruk av droger.

I en debattartikel med rubriken Följ Norges exempel – utred ett avkriminaliserat narkotikabruk skrev han:

Den norska regeringen vill bygga sin narkotikapolitik på vetenskap och beprövad erfarenhet och gå från straff till hjälp. För att de har kommit fram till att det är det bästa sättet att hjälpa de mest utsatta.

Den svenska regeringen vill däremot fortsätta att bygga sin narkotikapolitik på magkänsla och gå från felaktighet till felaktighet. Det är svårt att tolka det som annat än att man inte bryr sig om att hjälpa de mest utsatta.

Han följde upp det med att ställa en fråga i riksdagen till justitieminister Morgan Johansson:

Tänker ministern agera för att se över landets lagar och regler på narkotikaområdet för att säkra att dessa anpassas efter vetenskaplighet och myndighetsrekommendationer?

Niels Paarup-Petersen står på plats nummer 2. på Centerns riksdagslista för Malmö kommuns valkrets.

Twitter: @nielspaarup
Facebook: Niels Paarup-Petersen